Наталія Романів – аналітик рекрутингової компанії

Економіка України – це ринкова економіка, що розвивається. Вона сьогодні переживає схожі процеси, з якими стикнулись провідні економіки світу у кінці 20 століття. Це процеси, які, природньо, багатьом не подобаються. Ділиться своєю суб’єктивною думкою випускниця освітньої програми «Економічна кібернетика» Наталія Романів. Ні ціни, ні зарплати не можуть стояти на місці. Українська економіка, продовжує дівчина, у деяких аспектах все ще перебуває на стадії переходу від планової до ринкової. І багато рішень, які приймаються, як показує досвід, потребують суттєвого доопрацювання, бо вони видаються іноді цілком нелогічними. Власне, розуміти процеси в економіці, що як і чому саме так працює, Наталя Романів навчилася на економічному факультеті ПНУ.

«Це та ж економіка, але виведена на трохи інший рівень. Це про гроші, ціни, ринок, але виведені на більш системний рівень. Ми розглядаємо всю економіку не просто як процеси, а систему, в якій ці процеси відбуваються. Це не тільки допомагає економіку сприймати інакше, але й загалом життя сприймати по-новому. Докопатися до суті речей, зрозуміти, як можна оптимізувати їх».

Шість років тому Наталя подала документи саме на економічну кібернетику. Хоча незадовго до того навіть уявлення не мала, що воно таке. Хотіла бути і військовослужбовцем, і займатися юриспруденцією. Поки якось не «зависла» в одній комп’ютерній грі, де треба було розробляти стратегії. Дещо адаптовані комп’ютерні ігри можна було б використовувати у навчанні, вважає Наталя. А ще зіграв свою роль родич – дядько вивчав фінанси у Львові. Однак із 5 закладів, куди Наталя Романів подала документи, саме ПНУ рекомендував їй навчатися на державному замовленні. Тож дівчина на 6 років перебралася з Дрогобича до Франківська. І жодного дня не пошкодувала.

Сьогодні Наталя Романів, випускниця освітньої програми Економічна кібернетика вже працює аналітиком у рекрутинговій компанії. І завдяки здобутому в ПНУ фахові.

Власне, макроекономічним аналізом займалася Наталія і в рамках проєкту, який команда економістів-кібернетиків ПНУ презентувала під час NBU University Challenge 2020. Монетарна політика, каже дівчина, це для неї цілковито нова сфера. Що, зрештою, і було визначальним, коли погоджувалася на участь у проєкті. І перемога команди – це в першу чергу її особиста перемога над собою, каже Наталія.

«Це був певний виклик. До конкурсу я не мала справи саме з монетарною політикою. Тому я змогла довести собі, що та сфера досліджень, якою я не займалася, може мені підкоритися. Звісно, важливу роль відіграла в цьому вся наша команда. І її керівник – Андрій Пілько. Це людина, яка є добрим наставником, він вміє навчити і вміє критикувати. Але ця критика конструктивна, до якої треба дослухатися. З ним комфортно працювати».

За матеріалами прес-служби ПНУ