Марія Вацеба – економіст-кібернетик, яка змусить економіку України працювати краще

Марія Вацеба свою магістерську роботу присвятила дослідженню продовольчого ринку України, ефективне функціонування якого є невід’ємною передумовою забезпечення економічної безпеки.

Випускниця ПНУ за спеціальністю Економіка ОП Економічна кібернетика вважає, що попри наявність численних методик оцінювання та аналізу ринків продовольства, необхідно визнати, що вони є далекими від досконалості, а отже потребують системного переосмислення і подальшого розвитку. В нашій країні, каже Марія, є багато можливостей щодо вдосконалення існуючих інституцій. Є механізми, які б могли працювати, які б могли використовувати державні органи у своїй роботі, але на жаль, не використовують.

«В сьогоднішніх реаліях, системні трансформації торкнулись практично всіх без винятку сфер життєдіяльності суспільства. Світ змінюється докорінно. З’являються нові актуальні та перспективні напрями міждисциплінарних досліджень. Іншими словами, економістам-кібернетикам   є куди розвиватись та до чого прагнути. З власного досвіду знаю, що державні органи прагнуть полегшити діяльність підприємців, але не завжди все йде по плану. У студентів є багато можливостей для реалізації власних знань. Всеукраїнський студентський чемпіонат «Монетарна політика: виклик Національного банку України університетам» (NBU University Challenge 2020), переможцями якого ми стали, є тільки однією з цих можливостей».

Ідея взяти участь в конкурсі такого рівня, говорить Марія. видалась їй дуже цікавою, але вона вагалася. Як-не-як, чемпіонат проводив Національний банк України, завдання стосувалися вузької спеціалізації – формування монетарної політики з усіма тонкощами трансмісійного механізму, макроекономічного аналізу, дослідження ринків, оцінювання ризиків.

«Здавалось, що це надзвичайно важко, що від нас вимагають неможливого, але чітко визначивши цілі, яких ми повинні досягти, ми перемогли. За рахунок чого нам вдалося досягнути такого результату? Однозначно – це чітка злагоджена командна робота, напружена праця, націленість на результат, повна самовіддача учасників команди і наукового керівника. І беззаперечно – це наявний базис знань, здобутих за майже 6 років навчання на спеціальності Економіка за освітньою програмою Економічна кібернетика. Ми черговий раз переконалися в тому, що знання які ми здобули за час навчання в університеті є затребуваними і актуальними на практиці».

Свого часу Марія надала перевагу навчанню на економічному факультеті ПНУ. Хоча й розглядала інші навчальні заклади для подачі документів. Вирішальним, каже дівчина, було зокрема й те, що в ПНУ навчалися її знайомі і батьки.

«Чи зупинюсь я на досягнутому? Ні, в Україні є багато можливостей для розвитку, є багато проектів, частиною яких я хочу та можу стати. Я вірю, що я можу змінити багато в цьому світі, але починати потрібно з себе»

За матеріалами прес-служби ПНУ